TeamHenk Airsoft

Wat is Airsoft?

Airsoft is een tactische schietsport, bestaande uit drie disciplines. Bij de airsoftsport wordt gebruik gemaakt van airsoftapparaten, die biologisch afbreekbare balletjes (BB’s) afschieten. Het is een tactische teamsport waarbij sportiviteit, gameplay en het sociale component centraal staan. 

Binnen de airsoftsport is Skirmen een veel beoefende discipline. Het is een tactische discipline waarbij het sociale en sportieve karakter van de sport worden benadrukt. Het is een populaire activiteit die met  vrienden kan worden gespeeld. Er wordt in een gameplay team tegen team gespeeld. Deze discipline van de airsoftsport is laagdrempelig en vergt relatief weinig training of ervaring voordat een wedstrijd kan worden gespeeld. De sport kan op verschillende niveaus beoefend worden. 

Ook bij deze discipline gelden veiligheidsregels en andere reglementen. Omdat er een wedstrijdelement is, wordt er streng toegezien op de naleving van de regels. Dit wordt gedaan door zogenaamde marshall’s (scheidsrechters). Zo is bijvoorbeeld het dragen van oogbescherming te allen tijde verplicht, behalve bij een door de organisator aangewezen ‘Safety Zone’. 

Ook de term re-enactment ofwel het naspelen van voornamelijk militaire (historische) gebeurtenissen wordt gespeeld binnen deze discipline.  Binnen de airsoftsport wordt hier een wedstrijdelement aan toegevoegd, zodat er een duidelijke winnaar en verliezer uitkomt. Zo kan een historische gebeurtenis een andere uitkomst krijgen. Het voegt een extra dimensie toe aan de vraag: hoe zou het geweest zijn als…?

Vaak wordt er tijdens een wedstrijd een thema gebruikt. Denk aan bijvoorbeeld een slag uit het Vietnamconflict of een belangrijke militaire gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog. Ook zijn er evenementen of wedstrijden waarbij geen thema is gekozen. Tijdens zo’n evenement gaan de diverse teams aan de slag binnen hun eigen interessegebied. Dan ontstaat een wonderlijke mix van sport, geschiedenis en plezier.

Bron: Nabv