TeamHenk Airsoft

Geschiedenis

HET BEGIN

De airsoftsport ontwikkelde zich rond het begin van 1970, toen de Daisy Manufacturing Company begon met het produceren van luchtdrukgeweren die plastic balletjes schoten, als vervanging van de toenmalige luchtdrukgeweren, die met metalen dan wel loden projectielen schoten. De voornaamste reden was om een nieuwe doelgroep te bereiken. Dit type werd de Soft Air gun genoemd maar sloeg op dat moment niet aan in de Verenigde Staten.

Rond 1980 werd de interesse van consumenten in Japan voor deze luchtdrukgeweren gewekt, omdat het in dit land per wet verboden is om privé een vuurwapen in bezit te hebben. Zo konden Japanse wapenliefhebbers toch een collectie opzetten. Verschillende Japanse bedrijven begonnen het systeem van Daisy Manufacturing Company te gebruiken en in te bouwen in hun realistische kopieën van (vuur)wapens. De Soft Air- of Airsoftapparaten waren geboren.

TECHNISCHE ONTWIKKELING

Het originele Daisy-systeem gebruikte een simpel veermechanisme (spring-powered air piston). Gedurende de jaren ’80 ontwikkelden zich de door gas aangedreven airsoftapparaten.

Een elektrische motor zorgt samen met een ingebouwde veer dat de BB’s uit het airsoftapparaat wordt geschoten. Dit mechanisme wordt tegenwoordig in bijna alle airsoftapparaten gebruikt (AEG). In plaats hiervan, werd er in de kleine varianten van een airsoftapparaat, gebruik gemaakt van een gas-aangedreven mechanisme dat voor de aandrijving zorgde (GBB). Het elektrische mechanisme is lange tijd te groot en te lang geweest om in een kleine variant van een airsoftapparaat te plaatsen. Fabrikant Tokyo Marui heeft sinds 2005 een “Automatic Electric Pistol” (AEP), waarmee het dus gelukt is om het elektrische systeem in een AEP te bouwen.

Net als de apparaten ontwikkelde de airsoftsport zich ook snel in Japan en verspreidde zich vanuit daar naar andere Aziatische landen. Van hieruit verspreidde het zich naar Europa; met name naar Italië en het Verenigd Koninkrijk, in de jaren ’90. De airsoftsport deed rond 1995 zijn herintrede in Amerika .

Sinds de jaren ’90 heeft de airsoftsport zich razendsnel verspreid over de verschillende continenten. In het ene land sneller dan het andere, maar er is wereldwijd nog steeds sprake van een gestage groei. 

AIRSOFT IN NEDERLAND

In Nederland begonnen de eerste airsoftsport beoefenaars zich rond de millennium wisseling naar België te begeven voor deze nieuwe sport. Naar mate steeds meer Nederlanders de airsoftsport gingen beoefenen, vonden de oprichters van de NABV, de heer R. Meeuwissen en de heer J. Dekkers dat de airsoftsport ook in Nederland beoefend zou moeten worden. Na de statutaire oprichting van de NABV, op 31 maart 2005, kreeg onze organisatie al snel reactie uit diverse hoeken van het land, met aanmeldingen voor het bestuur.

Sindsdien is er ontzettend hard gewerkt door zowel het bestuur als alle medewerkers om ons uiteindelijke doel te bereiken: de airsoftsport mogelijk maken in Nederland, zonder afbreuk van de kernwaarden van onze sport.

Inmiddels is sinds 15 januari 2013 de airsoftsport mogelijk in Nederland. Op die datum trad de nieuwe regulering omtrent airsoftapparaten in werking, waardoor Nederland eindelijk werd toegevoegd aan de lange lijst met landen waar de sport al mogelijk was.

Bron: Nabv